Правила на играта

ДА СНИМАМЕ ДРУГИЯ – ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ЖЕСТ 2023-2024

  • УПРАЖНЕНИЕ 1 

Опция 1:

Заснемете професия/процес на извършване на работа в един последователен план-епизод, статичен или в движение, като обърнете специално внимание на звука.

Вдъхновете се от Минутите на братя Люмиер и от серията Labour in a single shot / Работа в един кадър.

Предложения: 

  • можете да заснемете работа, която съществува в различните държави (хлебар, пощальон и т.н.).
  • можете да заснемете работа, която обикновено не виждаме, която е изненадваща. 

Продължителност: 2 минути максимум за целия план.

Това упражнение се изпълнява индивидуално (да се заснеме в хоризонтален формат, ако се снима с телефон) или на малки групи.

Опция 2:

Направете видео портрет на животно, но не по познат и стандартен начин, а чрез подчертаване на неговата различност и уникалност: неговия животински свят и това, което го прави различно от другите животни от неговия вид. Обърнете внимание на звука, детайлите, усещанията.

Може да е диво животно или домашен любимец (котка, куче и т.н.).

Продължителност: 2 минути максимум (от 1 до 5 плана максимум).

Това упражнение се изпълнява индивидуално (да се заснеме в хоризонтален формат, ако се снима с телефон) или на малки групи.

  • УПРАЖНЕНИЕ 2

Заснемете някого, като изберете точно подходът към него, чрез който ще направите видеото. Можете да:

  • останете напълно „външни“ и по-скоро наблюдателни в подхода си, без да изграждате връзка с персонажа;
  • проведете диалог с персонажа си (като решите предварително как ще го заснемете, спрямо мястото, разположението пред камера и др.);
  • запишете глас зад кадър след заснемането (гласът на персонажа, или « коментар », или „обръщение“).

Продължителност: 2 минути (5 кадъра максимум) 

Това упражнение се изпълнява на малки групи. 

УПРАЖНЕНИЕ 3

Заснемете определено място, което може да бъде снимано през всички сезони и би могло да стане обект на финалния ви филм. Идентифицирайте хората (или група от хора), които са свързани с мястото и които също биха могли да се превърнат в персонажите на вашия документален филм.

Разделете се на групи: всяка група наблюдава и избира даден елемент в рамките на мястото и го заснема в няколко кадъра.

Можете също така първо да запишете звуци от мястото, глас зад кадър и музика, ако е необходимо, и след това да монтирате заснетите изображения в едно общо видео.

Продължителност: 3 минути

Това упражнение се изпълнява на малки групи. 

Финален документален филм-есе

Тази година правилата за създаване на филма ще са доста свободни и по него ще може да се работи през цялата учебна година. Различните упражнения, наблюдения, местата и персонажите в тях могат да послужат за вдъхновение на вашия филм. 

Водещата нишка на филма може да бъде: изследване на място / на един или повече персонажи / на събитие, което се подготвя във времето и др.

Методология: редуване на заснемане и монтаж през цялата учебна година. 

Този метод означава, че участниците в ателието трябва да решат доста рано, още в началото на годината, кои са „другите“, към които искат да се насочат чрез правенето на филма, и в какво пространство или място. 

Например: Групата избира да заснеме хората, които посещават близкия парк, заснемайки някои от главните персонажи в упражнение 3 (например: градинар, чиято работа може да бъде проследена през сезоните; хора, които почистват улиците; някой, на който му се налага да пресича парка всеки ден, за да стигне до работа; майка, която често идва с детето си на детската площадка; мъж, който често се разхожда там с кучетата си и т.н.).

За предпочитане е да се избягват снимки в училищата.

Максимална продължителност: 10 минути (с надписите включително)